В енергетиката се е натрупал дефицит от 5 млрд. лева, каза председателят

...
В енергетиката се е натрупал дефицит от 5 млрд. лева, каза председателят
Коментари Харесай

КНСБ: Около 5 млрд. лева е натрупаният дефицит в енергетиката

В енергетиката се е натрупал недостиг от 5 милиарда лв., каза ръководителят на Националната федерация на енергетиците към Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България Георги Петров по време на журналистическия семинар " Жизненият стандарт - във фокуса на медиите " в Белчински бани. Той уточни, че в Националната електрическа компания /НЕК/ натрупаният недостиг до предходната година е 4 милиарда лв..

" Сега е париран на едно равнище, само че той не понижава доста ", добави Георги Петров. Той добави, че поради високата цена на излъчванията насъбраният недостиг към края на предходната година в " Топлоелектрическа централа Марица изток 2 " е 1 милиарда лв..

Енергийният специалист към КНСБ Антон Иванов изясни, че голяма част от насъбраните 4 милиарда лв. отговорности в НЕК са поради пропаднали капиталови начинания, в това число и за плана АЕЦ " Белене ". Той уточни, че регулаторният недостиг е 1,8 милиарда лв.. Общото обвързване на НЕК обаче е 4 милиарда лв.. " Ако се строши колата по пътя, всички отговорности стават изискуеми ", означи Иванов.

По думите му Фонд " Сигурност на електроенергийната система " доста мъчно съумява да компенсира настоящите отговорности. Старите отговорности, натрупали се с години, остават непокрити от фонда.

Антон Иванов счита, че няма по какъв начин толкоз огромни отговорности да бъдат трансферирани към потребителите. Според него единственото решение за покриване на тези отговорности е активите да се продадат. Държавата също няма по какъв начин да ги заплати, тъй като Европейската комисия няма да позволи сходна интервенция, тъй като се смята като държавна помощ, която не е разрешена.
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР